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Dear Mike:

The letter is in response to your January 21, 1992 letter
where vyou asked for clarification on two items. Your first
gquestion is restated below.

Under the First Management Plan, ADWR has allowed 1large
providers to extend their service areas by initiating
service through exercising a Type II non—irrigation GFR.
After the initial year of service, ADWR "rolls" these
deliveries into the service area right rendering them
subject to gallons per capita per day (GPCD) 1limitations.
Under what authority does ADWR conduct this procedure? Will
the procedure remain the same for large providers under the
Total GPCD program in the Second Management Period?

DWR does recognize water service area extensions based on
the use by the municipal water provider of a Type 2, non-
irrigation grandfathered right. Groundwater must be continuously
withdrawn and delivered by the provider to its customers or used
for purposes related to the development, maintenance or operation
of the provider for a period of one year. Once this has
occurred, the wells from which the withdrawals have been made
plus the area that was served during the year are eligible for
addition to the existing service area of the subject provider.
All withdrawals from these "newly designated" service area wells
are factored into the GPCD calculation for the provider, as are
any population within these "newly designated" service areas.
(Note: all withdrawals .made by a provider in accordance with
Type 1 or Type 2 non-irrigation rights prior to their designation
as "withdrawals from service area wells," are also factored into
the GPCD calculation).

This method of recognizing service area extensions is a DWR
policy based upon our interpretation of ARS 45-402 and 45-491 et
seq. of Chapter 2, Title 45 and is not an element of either the
First or Second Management Plans. This policy shall remain 1in
effect for the foreseeable. future, however, 1is subject to change



pending necessary policy changes or any subsequent rule making.
Your second question is restated as follows:

Under the SMP/ACP requirements, providers are able to accrue
annual credits through the extinguishment of all types of
GFRs. Does the sum of all GFRs ever extinguished by a
provider, subject to conversion losses, remain eligible for
annual credits each year?

Providers are able to accrue credits for use in complying
with the groundwater |use limitation reqguirement of the
Alternative Conservation Program of the SMP. Irrigation
grandfathered rights, Type 1 non-irrigation grandfathered rights
and certain Type 2 non-irrigation grandfathered rights may be
extinguished to establish these credits (see Section 5-104.B.l.b
of the Second Management Plan for the Phoenix AMA for a detailed
description). The amount of the credits received based on the
grandfathered rights extinguished are eligible for use each year
of the Second Management Period. Please note that annual credits
received which are not needed by the provider to comply with its
groundwater use limitation requirement in one calendar year shall
not carry forward to any following calendar year.

I hope that I have adequately answered your questions. If

you have any additional questions or comments regarding these
issues, please call me.

Mark Frank
Deputy Director
Phoenix Active Management Area
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